Aldrin Booster Pump Station

Aldrin Booster Pump Station

About this project

Located at the bottom of Burnaby Mountain in a local park and regional greenway, and at the heart of a neighbourhood, the massing, scale and materiality of the pump station had to be sensitive to its context. The noise generating generator and electrical rooms were enclosed in a concrete shell and topped with a green roof, and kept back from the street, while the main pump room uses a cross laminated timber (CLT) structure and is clad in vertical shiplap yellow cedar boards to reinforce a residential character. Public art was integrated into the exterior showing a live feed of the flow rate passing through the station.

Additional improvements were made to the park including an interpretive panel, drinking fountain reusing old piping, extensive seating and child play elements.

Architect: Joost Bakker, Principal at DIALOG
SLA Role: Project Manager + Project Architect while at DIALOG

Details

Tags:  BC wood, beeswax, CLT, cross laminated timber, infrastructure, Kerr Wood Leidal, KWL, public art, pump station, SFU, simon fraser university, Structurlam, UniverCity, vancouver, Vancouver Architect, water, west coast architecture, yellow cedar
Client:  City of Burnaby
UA-81857729-1